Online Shopping – Μυστικά και συμβουλές ασφάλειας

Το online shopping είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τις αγορές σου. Τα e-shop έχουν το πλεονέκτημα της 24ώρης λειτουργίας, των καλύτερων τιμών και της άμεσης σύγκρισης δεκάδων προϊόντων. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε τις αγορές σας online; Ποια είναι τα μυστικά του ασφαλούς online shopping;

1. Ψωνίστε από γνωστά καταστήματα Είναι καλύτερο να ψωνίζετε από γνωστές και αξιόπιστες ιστοσελίδες παρά από υποτιθέμενα e-shop που βρήκατε τυχαία από μια περιήγηση στο instagram. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί δεκάδες e-shop, τα οποία διαφημίζονται μέσω των social media, αλλά πόσα από αυτά είναι αξιόπιστα και σε πόσα από αυτά δεν κινδυνεύεται να εξαπατηθείτε; Για έξτρα ασφάλεια και σιγουριά, επιλέξτε καταστήματα που γνωρίζετε και διαθέτουν eshop αντί να σας προτρέπουν να κάνετε αγορές στέλνοντας email, προσωπικό μήνυμα ή τηλεφωνικές αγορές. Προσοχή, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό e-shop πριν κάνετε την αγορά σας. Πολλές φορές hackers δημιουργούν ιστοσελίδες με περίπου ίδια ονομασία και ολόιδια εμφάνιση με τις πραγματικές για να σας εξαπατήσουν και να κλέψουν τα στοιχεία σας.

Όλα τα καταστήματα που βρίσκονται στην λίστα με τα e-shop του shopshop.gr είναι ελεγμένα και αξιόπιστα. Από τα καταστήματα αυτά μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας άφοβα.

2. Αναζητήστε την κλειδαριά Ποτέ, μα ποτέ μην αγοράζετε τίποτα online, χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα, αν το e-shop δεν χρησιμοποιεί κωδικοποίηση SSL (secure sockets layer). Θα ξέρετε ότι το e-shop χρησιμοποιεί κωδικοποίηση SSL επειδή ο σύνδεσμος του e-shop θα ξεκινάει με HTTPS:// (αντί για απλά HTTP://). Επίσης, ένα εικονίδιο κλειδαριάς θα εμφανιστεί στον web browser, είτε στα δεξιά δίπλα στον σύνδεσμο του e-shop είτε στο κάτω μέρος (εξαρτάται από τον browser που χρησιμοποιείτε).

3. Κρατήστε μερικά μυστικά Για να κάνετε online shopping, κανένα e-shop δεν χρειάζεται το ΑΦΜ σας ή την ημερομηνία γέννησης σας. Να θυμάστε, γενικά, όσα λιγότερα στοιχεία μοιράζεστε online τόσο το καλύτερο.

Διάβασε επίσης "10 τρόποι να μεταμορφώσεις το στυλ σου με μία κίνηση"

4. Ελέγξτε την κατάσταση της κάρτας σας Μην περιμένετε τον λογαριασμό στο τέλος του μήνα. Χρησιμοποιήστε κωδικούς web banking και ελέγξτε τις κινήσεις της πιστωτικής σας κάρτας τακτικά. Αν δείτε οποιαδήποτε περίεργη χρέωση, επικοινωνήστε με την τράπεζα σας άμεσα. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να έχει υποκλέψει τα στοιχεία σας και να χρησιμοποιεί την κάρτα σας.

5. Χρησιμοποιείστε ισχυρούς κωδικούς Ξεχάστε την ημερομηνία γέννησης ή την διεύθυνση κατοικίας και βρείτε κάτι πιο μοναδικό και δύσκολο. Ο κωδικός σας, ειδικά όταν αφορά online αγορές και τραπεζικές συναλλαγές, θα πρέπει να είναι όσο πιο δύσκολος και μοναδικός γίνεται. Χρησιμοποιείστε συνδυασμό πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Μην χρησιμοποιείτε κωδικούς με λογική συνέχεια όπως 123456 είτε ΑΒΓΔ.

6. Μήπως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; Εδώ ισχύει ο διαχρονικός κανόνας, που λέει “πολύ καλό για να είναι αληθινό”. Αν σας προσφέρουν ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο οπουδήποτε αλλού κοστίζει τα διπλά ή και παραπάνω, δώστε προσοχή γιατί μπορεί να είναι απάτη. Ελέγξτε τον πωλητή: είναι ένα αξιόπιστο e-shop; Έχετε διαβάσει καλές κριτικές για αυτό; Όλα τα καταστήματα που βρίσκονται στην λίστα με τα e-shop του shopshop.gr είναι ελεγμένα και αξιόπιστα. Από τα καταστήματα αυτά μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας άφοβα.

7. Εκτυπώστε ή αποθηκεύστε τις λεπτομέρειες της παραγγελίας σας Είναι πολύ καλή ιδέα να κρατάτε αντίγραφα των online συναλλαγών σας. Στο τέλος κάθε ολοκληρωμένης αγοράς θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης από το ηλεκτρονικό κατάστημα. Το email αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόδειξη αγοράς και τον κωδικό επιβεβαίωσης της αγοράς σας. Εκτυπώστε ή αποθηκεύστε την επιβεβαίωση μέχρι να παραλάβετε το προϊόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα e-shop δεν σας αποστέλλουν email αλλά μετά την ολοκλήρωση της αγοράς σας οδηγούν σε νέα σελίδα όπου υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία. Εδώ μπορείτε να κάνετε print screen για να κρατήσετε τις πληροφορίες.

Διαβάστε το άρθρο μας “Οδηγός για ασφαλείς και ξένοιαστες online αγορές” για επιπλέον tips.

Έξυπνο και ασφαλές online shopping με λίγα βήματα!