Οδηγός για ασφαλείς και ξένοιαστες online αγορές

Οδηγός για ασφαλείς και ξένοιαστες online αγορές

Οι online αγορές αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. Από την άνεση του σπιτιού μας, συγκρίνουμε τιμές, υπηρεσίες και προσφορές. Οι πλειοψηφία των Ελλήνων ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δηλώνει σε ποσοστό 62% ότι δεν εμπιστεύεται το Διαδίκτυο. Η αβεβαιότητα της αξιοπιστίας των online συναλλαγών αποτρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων από την εκμετάλλευση των αγοραστικών δυνατοτήτων του internet.

Πριν αναφερθούμε σε συγκεκριμένες συμβουλές, θα πρέπει να αναλύσουμε δυο βασικές έννοιες που αφορούν άμεσα τις online αγορές και σχετίζονται με τη κλοπή προσωπικών δεδομένων. Οι έννοιες, του phishing και του pharming.

Αυτές οι δυο ενέργειες, πραγματοποιούνται από απατεώνες που προσπαθούν να αποσπάσουν τις προσωπικές οικονομικές σας πληροφορίες, όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας. Συγκεκριμένα το Phishing γίνεται συνήθως με τη μορφή email, όπου λαμβάνετε πλαστή αλληλογραφία που φαινομενικά προέρχεται από κάποια τραπεζική εταιρεία ή υπηρεσία συναλλαγών όπως είναι το PayPal. Μέσω email θα σας ζητηθεί να προβείτε σε διάφορες ενέργειες, όπως επιβεβαίωση των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας ή ανανέωσης του κωδικού σας. Νόμιμες εταιρείες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να επιβεβαιώσετε προσωπικά σας στοιχεία μέσω email. Αν λάβετε κάποιο τέτοιο email, διαγράψτε το αμέσως.

Από τη άλλη πλευρά το Pharming είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί. Είναι ουσιαστικά μια πλαστή ιστοσελίδα που φαινομενικά μοιάζει με μια σελίδα checkout για online αγορές. Όταν πατήσετε στο link για checkout, θα μεταφερθείτε σε μια άλλη ιστοσελίδα όπου θα σας ζητηθεί να εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε εναντίον του phishing και ειδικά του pharming, είναι να επιβεβαιώσετε ότι έχετε ένα ενημερωμένο πρόγραμμα Internet Security.

Βασικές συμβουλές για Online αγορές

  • Ποτέ μην αποκαλύπτετε πληροφορίες σχετικά με τις πιστωτικές σας κάρτες σε μη ασφαλείς ιστοσελίδες, σε chat rooms, online messaging ή μέσω email.
  • Είναι προτιμότερο να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στο browser σας αντί να ακολουθείτε κάποιο Link που σας έχει σταλεί μέσω email.
  • Shop secure SSL web sites: Nα πραγματοποιείτε τις αγορές σας σε ιστοσελίδες που παρέχουν ασφαλείς συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πιστοποιηθεί από διάφορους οργανισμούς όπως η Verisign, η DigiCert, και η Go Daddy. Επίσης, αν πρόκειται για πιστοποιημένη ιστοσελίδα, κατά τη διάρκεια της αγοράς θα πρέπει να εμφανιστεί στο πάνω μέρος του browser σας ένα λουκετάκι που υποδεικνύει ότι είναι ασφαλής η σύνδεση. Αν η ιστοσελίδα δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι καλύτερο να αναζητήσετε το προϊόν αλλού.
  • Πιστωτική κάρτα, όχι χρεωστική: Χρησιμοποιήστε την πιστωτική σας κάρτα αντί της χρεωστικής! Γιατί; Διότι οι πιστωτικές κάρτες συχνά προσφέρουν προστασία από οικονομική απάτη, για χαμένες αποστολές ή κατεστραμμένα εμπορεύματα.

Επιβεβαιώστε ότι και η δική σας έχει τέτοιες παροχές. Το βασικό πρόβλημα με την χρήση των χρεωστικών καρτών στο Διαδίκτυο είναι το γεγονός ότι αυτή η κάρτα είναι μία απευθείας σύνδεση στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Εάν κάποιος απατεώνας αποκτήσει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, μπορεί οι συνέπειες να είναι σοβαρές αλλά η δράση τους δεν θα είναι καταστροφική. Εάν από την άλλη μεριά κάποιος απατεώνας αποκτήσει τον αριθμό της χρεωστικής σας κάρτας και τον κωδικό πρόσβασης σας, τότε μπορεί να «αδειάσει» τους λογαριασμούς σας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προτιμάτε την πιστωτική κάρτα για τα ηλεκτρονικά σας ψώνια.

  • Ασφαλείς αγορές με χρεωστική: Εάν για διάφορους δικούς σας λόγους προτιμάτε την χρεωστική έναντι της πιστωτικής κάρτας, χρησιμοποιήστε την έξυπνα! Φτιάξτε μία χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για online αγορές. Συνδέστε την με έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα διατηρείτε πάντα μικρά ποσά (πχ έως 200 ευρώ), τα οποία αρκούν για να καλύπτετε καθημερινά έξοδα και αγορές μέσω ίντερνετ. Έτσι, στην περίπτωση που πέσετε θύμα “ηλεκτρονικής κλοπής”, η απώλεια θα είναι μικρή.
  • Πολιτικές Προσωπικών Δεδομένων: Ελέγξτε την προσωπική πολιτική της ιστοσελίδας. Επιβεβαιώστε ότι δεν πωλούν τα προσωπικά σας στοιχεία σε τρίτους.
  • Πολιτικές Επιστροφής: Κάτι που είναι πολύ σημαντικό, από τη στιγμή που βλέπετε μόνο μια φωτογραφία του προϊόντος. Θα σας αρέσει; Θα σας κάνει το νούμερο; Είναι αυτό που περιμένατε; Ενημερωθείτε, πριν κάνετε την αγορά, αν μπορείτε να επιστρέψετε το προϊόν.
  • Όροι Συμφωνίας: Αν η αγορά εμπεριέχει υπηρεσία συναλλαγών, όπως το Paypal, βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμεροι για το πώς αυτή η υπηρεσία προστατεύει τη συναλλαγή σας.
  • Κάρτες/ Κουπόνια Δώρων: Αυτές οι κάρτες ή τα κουπόνια, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή δώρα, μπορούν να φανούν πολύ βοηθητικές στα ψώνια τελευταίας στιγμής. Σιγουρευτείτε πως έχετε κοιτάξει τις πολιτικές της κάθε κάρτας. Κάποιες εταιρείες στην πραγματικότητα έχουν μηνιαίες χρεώσεις ή ημερομηνίες λήξης σε αυτές τις κάρτες/κουπόνια, γεγονός που τις κάνει σχεδόν άχρηστες στον παραλήπτη του δώρου σας σε περίπτωση που δεν τις χρησιμοποιήσει άμεσα.

Διαβάστε το άρθρο μας "Online Shopping - Μυστικά και συμβουλές για ασφαλείς online αγορές" με επιπλέον tips για ασφαλείς online αγορές.

Παιδιά και online αγορές

Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν τέτοια αυτοπεποίθηση στο Διαδίκτυο, που πολλές φορές τα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ξέρουν όλα. Να είστε σίγουροι ότι οι κακόβουλοι απατεώνες ξέρουν περισσότερα. Εάν αφήσετε το παιδί σας να ψωνίσει στο Διαδίκτυο, τότε αφήστε και την κοινή λογική να επικρατήσει. Οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με το πόσα λεφτά και που μπορούν να τα ξοδέψουν. Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να σιγουρευτείτε ότι έχουν διαβάσει αυτό το άρθρο προτού ξεκινήσουν να ψωνίζουν. Με τα μικρότερα παιδιά, το καλύτερο θα ήταν να εποπτεύει άμεσα κάποιος ενήλικος.

Ασφαλή ψώνια όλο τον χρόνο

Όπως προαναφέραμε, οι αγορές μέσω Διαδικτύου είναι πιο απλές, λιγότερο χρονοβόρες και συμφέρουν συνήθως την τσέπη σας. Ειδικά στις γιορτές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα ξοδέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια στο Διαδίκτυο. Ελπίζουμε ότι, σε περίπτωση που είστε ένας από αυτούς, μετά από τις συμβουλές μας, η εμπειρία των ηλεκτρονικών σας αγορών θα γίνει ασφαλέστερη και πιο ικανοποιητική.

Καλές online αγορές!