4. Ελέγξτε την κατάσταση της κάρτας σας Μην περιμένετε τον λογαριασμό στο τέλος του μήνα. Χρησιμοποιήστε κωδικούς web banking και ελέγξτε τις κινήσεις της πιστωτικής σας κάρτας τακτικά. Αν δείτε οποιαδήποτε περίεργη χρέωση, επικοινωνήστε με την τράπεζα σας άμεσα. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να έχει υποκλέψει τα στοιχεία σας και να χρησιμοποιεί την κάρτα σας.
5. Χρησιμοποιείστε ισχυρούς κωδικούς Ξεχάστε την ημερομηνία γέννησης ή την διεύθυνση κατοικίας και βρείτε κάτι πιο μοναδικό και δύσκολο. Ο κωδικός σας, ειδικά όταν αφορά online αγορές και τραπεζικές συναλλαγές, θα πρέπει να είναι όσο πιο δύσκολος και μοναδικός γίνεται. Χρησιμοποιείστε συνδυασμό πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Μην χρησιμοποιείτε κωδικούς με λογική συνέχεια όπως 123456 είτε ΑΒΓΔ.
6. Μήπως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; Εδώ ισχύει ο διαχρονικός κανόνας, που λέει “πολύ καλό για να είναι αληθινό”. Αν σας προσφέρουν ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο οπουδήποτε αλλού κοστίζει τα διπλά ή και παραπάνω, δώστε προσοχή γιατί μπορεί να είναι απάτη. Ελέγξτε τον πωλητή: είναι ένα αξιόπιστο e-shop; Έχετε διαβάσει καλές κριτικές για αυτό; Όλα τα καταστήματα που βρίσκονται στην λίστα με τα e-shop του shopshop.gr είναι ελεγμένα και αξιόπιστα. Από τα καταστήματα αυτά μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας άφοβα.
7. Εκτυπώστε ή αποθηκεύστε τις λεπτομέρειες της παραγγελίας σας Είναι πολύ καλή ιδέα να κρατάτε αντίγραφα των online συναλλαγών σας. Στο τέλος κάθε ολοκληρωμένης αγοράς θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης από το ηλεκτρονικό κατάστημα. Το email αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόδειξη αγοράς και τον κωδικό επιβεβαίωσης της αγοράς σας. Εκτυπώστε ή αποθηκεύστε την επιβεβαίωση μέχρι να παραλάβετε το προϊόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα e-shop δεν σας αποστέλλουν email αλλά μετά την ολοκλήρωση της αγοράς σας οδηγούν σε νέα σελίδα όπου υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία. Εδώ μπορείτε να κάνετε print screen για να κρατήσετε τις πληροφορίες.
Διαβάστε το άρθρο μας “Οδηγός για ασφαλείς και ξένοιαστες online αγορές” για επιπλέον tips.