Πετυχημένοι συνδυασμοί χρωμάτων – ο απόλυτος οδηγός

Οι πετυχημένοι συνδυασμοί χρωμάτων τόσο στα ρούχα όσο και στην διακόσμηση του σπιτιού για πολλούς από εμάς είναι στόχος δύσκολος αλλά και απαραίτητος εάν θέλουμε να πετύχουμε κάποιον σκοπό όπως για παράδειγμα να δημιουργήσουμε ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι ή να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο look. Πολλές φορές βέβαια οι πετυχημένοι συνδυασμοί χρωμάτων είναι και θέμα γούστου αλλά δεν θα ήταν κακό να διευρύνουμε τις γνώσεις μας πάνω στην χρωματολογία για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη! Γι’ αυτό αποθήκευσε τον σύνδεσμο αυτού του άρθρου, καθώς εδώ θα βρεις το ‘σκονάκι’ που χρειάζεσαι.

Οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες σε λίγες εικόνες που δείχνουν τεχνικές συνδυασμών πάνω στον κύκλο χρωμάτων του Ίττεν, οι οποίες όμως θέλουν μερικές ‘επαναλήψεις’ για να αποτυπωθούν στην μνήμη σου. Επίσης τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στις εικόνες είναι τα βασικά και πολύ ζωηρά, για να μας είναι πιο εύκολο να βλέπουμε τις διαφορές και να μας μείνουν οι τεχνικές. Σε καμία περίπτωση τα χρωματολόγια που θα δεις δεν αποτελούν τις αποκλειστικές επιλογές σου! Εάν θέλεις να εντρυφήσεις στην επιστήμη της χρωματολογίας λίγο παραπάνω (και να πειραματιστείς με χρώματα της καθημερινότητάς σου), μπορείς να βρεις πιο εκτενής κύκλους του Ίττεν και να εφαρμόσεις εκεί τις τεχνικές και τους κανόνες που θα δεις παρακάτω. Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τα θολά σημεία, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα.

Σχήμα № 1: συμπληρωματικοί συνδυασμοί χρωμάτων

Συμπληρωματικά θεωρούνται τα χρώματα που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, δηλαδή αυτά που βρίσκονται απέναντι στον κύκλο χρωμάτων του Ίττεν. Με αυτήν την τεχνική οι συνδυασμοί χρωμάτων που προκύπτουν είναι ζωηροί και γίνονται πιο έντονοι όσο πλησιάζουμε στους μεσαίους δακτυλίους. Μην σας ανησυχεί όμως το ζωηροί και το έντονοι, αφού εξαρτάται πάντα και από τα χρώματα που έχετε επιλέξει.

Σχήμα № 2: τριχρωμία

Η τριχρωμία, ο συνδυασμός τριών διαφορετικών χρωμάτων δηλαδή, θέλει τέχνη και μαεστρία ή απλά την εφαρμογή της τεχνικής του τριγώνου! Η ιδανική τριχρωμία επιτυγχάνεται όταν συνδυάσουμε μεταξύ τους χρώματα που ισαπέχουν μεταξύ τους στον κύκλο. Η τεχνική αυτή δημιουργεί και πάλι ζωηρούς αλλά αρμονικούς συνδυασμούς χρωμάτων, εξίσου έντονους όσο με την πρώτη τεχνική με την διαφορά ότι εδώ, ακόμα και με την χρήση απαλών αποχρώσεων (όπως στην εικόνα, όπου έχουν επιλεγεί οι πιο απαλές αποχρώσεις), το αποτέλεσμα τραβάει την προσοχή.

Σχήμα № 3: συνδυασμοί χρωμάτων με αναλογία

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει συνδυασμούς 2 έως και 5 διαφορετικών χρωμάτων. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιούνται 2 με 3 χρώματα υπό την τεχνική αυτή για υπέροχα αποτελέσματα. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται χρώματα που βρίσκονται δίπλα δίπλα στον κύκλο. Έτσι δημιουργούνται ήρεμοι και πιο φυσικοί συνδυασμοί χρωμάτων εν αντιθέσει με τις προηγούμενες τεχνικές. Για να θυμάστε εύκολα αυτήν την τεχνική,να έχετε στο μυαλό σας μεταβατικά χρώματα και αλληλουχίες όπως αυτή: κίτρινο + πορτοκαλί | κίτρινο | κίτρινο + πράσινο | πράσινο | πράσινο + μπλε.

Σχήμα № 4: σπασμένη τριχρωμία

Μία διαφορετική εκδοχή της τριχρωμίας είναι η σπασμένη τριχρωμία, την οποία επιτυγχάνουμε με την εφαρμογή ισοσκελούς τριγώνου στον κύκλο του Ίττεν. Πρώτο βήμα στην τεχνική αυτή είναι η επιλογή ενός χρώματος, του βασικού, ενώ τα άλλα δύο χρώματα είναι αυτά που βρίσκονται απέναντι και ισαπέχουν από το βασικό χρώμα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι έντονο αλλά όχι τόσο όσο στις προηγούμενες τεχνικές. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται πιο συχνά σε σχέση με την κλασσική τριχρωμία.

Σχήμα № 5: κουαρτέτο - συνδυασμοί χρωμάτων με 4

Ο απλός συνδυασμός τεσσάρων χρωμάτων που ισαπέχουν όλα μεταξύ τους στον κύκλο. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε στην ουσία έναν συνδυασμό με δύο ζευγάρια συμπληρωματικών χρωμάτων, επομένως εκτός από το τετράγωνο η τεχνική αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί με έναν ισομερή σταυρό.

Σχήμα № 6: σπασμένο κουαρτέτο ή τετράδα

Αυτή είναι η τελευταία και πιο περίπλοκη τεχνική συνδυασμού χρωμάτων. Προκύπτει με τον συνδυασμό δύο αναλογιών και την αφαίρεση του κοινού τους χρώματος. Παράδειγμα με τις ονομασίες των χρωμάτων όπως είναι στην παρακάτω εικόνα:

  • αναλογία πρώτη  α)red_orange + β)yellow_orange + γ)yellow_green
  • αναλογία δεύτερη γ)yellow_green + δ)blue_green + ε)blue_purple

Αφαιρώντας την απόχρωση yellow_green(γ) έχουμε τέσσερα χρώματα, τα α, β, δ, όπου σχηματίζουν ένα παραλληλόγραμμο.

Συνδυασμοί χρωμάτων - με τι ταιριάζει το κάθε χρώμα

Άσπρο: ταιριάζει με όλα τα χρώματα και τόνους, ιδιαίτερα με το μπλε, το κόκκινο και το μαύρο.

Μπεζ: ταιριάζει με το μπλε, το καφέ, το σμαραγδί, το μαύρο, το κόκκινο και το άσπρο.

Γκρι: ταιριάζει με το φουξ, το κόκκινο, το βιολετί, το ροζ και το μπλε.

Ροζ: ταιριάζει με το καφέ, το άσπρο, το μαύρο, το πράσινο της μέντας, το λαδί, το γκρι, το τιρκουάζ και το γαλάζιο.

Φουξ: ταιριάζει με το γκρι, τις αποχρώσεις του μπλε, το μουσταρδί, το πράσινο του lime, το πράσινο της μέντας και το καφέ.

Κόκκινο: ταιριάζει με το κίτρινο, το άσπρο, το ταμπά, το πράσινο, το μπλε και το μαύρο.

Το έντονο κόκκινο (tomato-red): ταιριάζει με το κυανό, το πράσινο της μέντας, το ανοιχτό μπεζ, το λευκό της βανίλιας και το γκρι.

Το κερασί (cherry-red): ταιριάζει με το ουρανόχρους (ναι, υπάρχει και αυτό το χρώμα! είναι εκείνη η ιδιαίτερη απόχρωση γαλάζιου που έχει ο ουρανός), το γκρι, το απαλό πορτοκαλί, το ανοιχτό μπεζ, το απαλό κίτρινο και το μπεζ.

Το κόκκινο του βατόμουρου (raspberry-red): ταιριάζει με το άσπρο, το μαύρο, το γκρι, το μπλε και το ανοιχτό δαμασκηνί.

Καφέ: ταιριάζει με το ανοιχτό κυανό, το λευκό της βανίλιας, το ροζ, το ταμπά, το πράσινο και το μπεζ.

Καφέ: ταιριάζει με το ανοιχτό κυανό, το λευκό της βανίλιας, το ροζ, το ταμπά, το πράσινο και το μπεζ.

Σκούρο καφέ: ταιριάζει με το κιτρινοπράσινο, το κυανό, το γκρι, το πράσινο της μέντας, το ματζέντα και το πράσινο του lime.

Καστανό: ταιριάζει με το ροζ, το σκούρο καφέ, το μπλε, το πράσινο, το μπεζ και το μωβ.

Πορτοκαλί: ταιριάζει με το κυανό, το μπλε, το λιλά, το βιολετί, το γκρι, το άσπρο και το μαύρο.

Ανοιχτό πορτοκαλί: ταιριάζει με το γκρι, το μπεζ, το καφέ και το λαδί.

Κίτρινο: ταιριάζει με το μπλε, το λιλά, το ανοιχτό κυανό, το βιολετί, το γκρι και το μαύρο.

Έντονο κίτρινο: ταιριάζει με το γκρι, το καφέ, το γαλάζιο, το κόκκινο και το μαύρο.

Λαδί: ταιριάζει με το πορτοκαλί, το μπεζ και τις αποχρώσεις του καφέ και του λευκού.

Λιλά: ταιριάζει με το πορτοκαλί, το ροζ, τις αποχρώσεις του μπλε, το σκούρο βιολετί, το μπορντώ, το μωβ, το λαδί, το γκρι, το κίτρινο και το άσπρο.

Βιολετί: ταιριάζει με το χρυσοκίτρινο, το ανοιχτό κίτρινο, το γκρι, το γαλαζιο, το τιρκουάζ, το πράσινο της μέντας και το ανοιχτό πορτοκαλί.

Πράσινο κυπαρισσί: ταιριάζει με σκούρο χρυσό (που καφετίζει), το πορτοκαλί, το λαχανί, το κίτρινο, το καφέ, το γκρι, το λευκό της βανίλιας και το μαύρο.

Λαχανί: ταιριάζει με το καφέ, το ταμπά, το γκρι, το σκούρο μπλε και το κόκκινο.

Τιρκουάζ: ταιριάζει με το φουξ, το κερασί (cherry-red), το κίτρινο, το καφέ, τις αποχρώσεις του λευκού και το σκούρο βιολετί.

Electric αποχρώσεις: ταιριάζουν με το χρυσοκίτρινο, τις αποχρώσεις του καφέ, το σκούρο γκρι και το ασημί.

Κυανό: ταιριάζει με το κόκκινο, το γκρι, το καφέ, το πορτοκαλί, το ροζ, το άσπρο και το κίτρινο.

Σκούρο μπλε: ταιριάζει με το ανοιχτό λιλά, το κυανό, το κιτρινοπράσινο, το καφέ, το γκρι, το ανοιχτό κίτρινο, το πορτοκαλί, το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό.

Μαύρο, το απόλυτο χρώμα: ταιριάζει με όλα τα χρώματα αλλά οι ιδανικοί συνδυασμοί είναι με το πορτοκαλί, το ροζ, το λαχανί, το λευκό, το κόκκινο, όλες τις αποχρώσεις του μωβ και του κίτρινο.