Dioressence – η κατασκευή του βήμα βήμα

Είστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε την ιστορία πίσω από τη δημιουργία της γόβας Dioressence από ειδικούς υποδηματοποιούς τεχνίτες;

Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βενετία, στην καρδιά μιας περιοχής όπου η τεχνογνωσία αυτή καθ’αυτή είναι μεράκι με μεγάλη ιστορία, είναι το μέρος όπου τα Dioressence βλέπουν για πρώτη φορά το φως της ημέρας. Ένα ζευγάρι παπούτσια Dioressence περνάει από περισσότερα από εκατό στάδια παραγωγής για να ολοκληρωθεί. Αποκαλύπτοντας το μυστήριο γύρω από την κατασκευή τους, ο οίκος μας μυεί στην μαγεία τους.

Όλα ξεκινούν στο στούντιο σχεδιασμού υποδημάτων του Οίκου. Οι γόβες γεννιούνται μέσα από μία σειρά γραμμών πάνω σε λευκό χαρτί – το αρχικό σκίτσο – που περιλαμβάνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Ακολουθεί ο πρώτος χρωματισμός, κατά τον οποίο καθορίζονται όλες οι λεπτομέριες του παπουτσιού, ενώ κατά το τελικό στάδιο, που περιλαμβάνει ξανά χρωματισμό, ολοκληρώνεται το σκίτσο του παπουτσιού. Το σκίτσο αυτό είναι το σημείο εκκίνησης πολυάριθμων μετρήσεων και δοκιμασιών – διαδικασίες ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να μεταβούμε στο στάδιο της παραγωγής.

Η στενή συνεργασία όλων των τεχνικών στο στούντιο σχεδιασμού οδήγησε στην δημιουργία ενός παπουτσιού με καθαρές γραμμές και διακριτικό χαρακτήρα. Για να επιτευχθεί αυτό, το αρχικό καλούπι σμιλεύτηκε αρχικά με το χέρι σε ρητίνη μέχρις ότου να πάρει το τέλειο σχήμα – εκείνο που παντρεύει την υψηλή αισθητική με την αψεγάδιαστη ισορροπία.

Μέσα από μία μεγάλη γκάμα πρώτων υλών, ο υπεύθυνος τεχνίτης επιλέγει το κατάλληλο δέρμα. Με εκλεπτυσμένη δεξιοτεχνία και αρτιότητα τα μάτια του εξετάζουν το υλικό ενώ τα χέρια του αγγίζουν εκατοστό προς εκατοστό, μετρώντας το δέρμα και επισημαίνοντας τυχόν ατέλειες. Η ποιότητα του παπουτσιού ξεκινά με την επιλογή του δέρματος.

Όταν φτάνει το στάδιο της παραγωγής, το πρώτο βήμα είναι ο σχεδιασμός και η κοπή του πάνω μέρους του παπουτσιού στο δέρμα που επιλέχθηκε. Οι κινήσεις σε αυτό το στάδιο πρέπει να είναι πολύ σταθερές και η λεπίδα να καταφέρνει πολύ καθαρές τομές στο υλικό, ακολουθώντας πιστά το περίγραμμα του πατρόν. Στη συνέχεια έρχεται η συναρμολόγηση – ένας λευκός καμβάς τοποθετείται στην μέσα μεριά του δέρματος, αποτελώντας το θεμέλιο που στηρίζει τις καμπύλες του παπουτσιού, ενώ ο τεχνίτης, με ελαφρά κτύπημα ενώνει την κατασκευή χρησιμοποιώντας ένα σφυρί με στρογγυλεμένη κεφαλή.

Συνολικά δώδεκα μέρη συναρμολογούνται με το χέρι, περιλαμβανομένων και των στοιχείων που προσφέρουν ενίσχυση σε όλη την δομή και ταυτόχρονα δημιουργούν τον όγκο του παπουτσιού. Σε επόμενο στάδιο το ανώτερο μέρος τοποθετείται πάνω σε ένα καλούπι φτιαγμένο στις ακριβείς διαστάσεις του Dioressence και φορμάρετε με ατμό για να πάρει το σχήμα του. Με την δεξιοτεχνία του ο τεχνίτης διαμορφώνει το δέρμα όπως αυτός επιθυμεί, μετάβαλλοντας την θερμοκρασία του ατμού. Ακολουθώντας το ενστικτό του, ασκεί επιπλέον πίεση με τον ατμό στα πλαϊνά για να δημιουργήσει την χαρακτηριστική μυτερή μύτη και με τον ατμό ξανά ωθεί το δέρμα να αγκαλιάσει την πρώτη σόλα, το insole όπως ονομάζεται, το οποίο έχει μία μεταλλική λεπίδα κατά μήκος για να διατηρεί το σχήμα και τις καμπύλες του πάτου. Μικροί μεταλλικοί σύνδεσμοι σταθεροποιούν την ένωση του πάνω μέρους του παπουτσιού με την πρώτη σόλα.

Όταν έρθει η ώρα του ελαφρώς κυρτού τακουνιού, ο τεχνίτης αρχικά καλύπτει το πίσω μέρος του με μία στρώση κόλλας και προσεκτικά τοποθετεί σε όλη την επιφάνεια το δέρμα, κόβοντας με πολύ προσεκτικές κινήσεις το πλεόνασμα. Το τακούνι, όπως και η πρώτη σόλα, διαθέτει έναν μεταλλικό πείρο στο εσωτερικό ο οποίος το ενώνει με το υπολοιπο παπούτσι, ενώ οι επιπλέον μικρότεροι σύνδεσμοι ανάμεσα σε αυτά τα δύο εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή σταθερότητα.

Στο τελικό στάδιο απομένει να τοποθετηθεί η εξωτερική σόλα, ένα είδος σκληρού δέρματος που καλύπει όλη την εξωτερική κάτω επιφάνεια του παπουτσιού, από την μύτη έως την καμάρα και κατα μήκος του τακουνιού. Έπειτα τοποθετείτε το “καρφί” στο τελείωμα του τακουνιού. Μερικές τελευταίες πινελιές είναι η λίανση του παπουτσιού εξωτερικά με μαλακές βούρτες, ο έλεγχος της συμμετρίας και της σταθερότητάς του, η επιβεβαίωση ότι είναι αψεγάδιαστο και η τοποθέτησή του σε κουτιά για να αποσταλούν στις boutique ανά τον κόσμο και να χαρίσουν αμέτρητη χαρά σε γυναίκες.

Απολαύστε όλη την μαγεία της δημιουργίας ενός ζευγαριού Dioressence από την αρχή ως το τέλος μέσα από το υπέροχο βίντεο που έφτιαξε ο Οίκος Dior.