Τι είναι το Black Friday;

Black Friday – ένας λόγος για να χαρείτε πολύ! Σίγουρα δεν είναι ελληνικό έθιμο αλλά στον κόσμο του internet και των online αγορών τα καλά έθιμα γίνονται παγκόσμια, ειδικά εάν ωφελούν την τσέπη μας!

Από τα μέσα του Νοέμβρη και μετά όλος ο πλανήτης μπαίνει στο κλίμα των εορτών σιγά σιγά. Στα τέλη του μήνα στην Αμερική γιορτάζουν το γνωστό σε όλους, από τις αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, Thaknsgiving Day ή, όπως το μεταφράζουμε στα ελληνικά, την Ημέρα των Ευχαριστιών. Από εδώ προέκυψε και το έθιμο του Black Friday, όπως και το πιο πρόσφατο Cyber Monday. Στο δεύτερο θα αναφερθούμε σε άρθρο μας σύντομα – μείνετε συντονισμένοι. Όσον αφορά το πρώτο, η ιστορία έχει ως εξής: Black Friday είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο). Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποτελεί την αρχή της σεζόν για ψώνια Χριστουγέννων στις ΗΠΑ, και οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, φυσικές και ηλεκτρονικές, προσφέρουν γενναιόδωρες προσφορές και εκπτώσεις.

Το Black Friday δεν είναι επίσημη αργία αλλά καθώς ακολουθεί σαββατοκύριακο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και κυρίως όσοι δεν ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, βρίσκονται σε άδεια, κάνοντας έτσι τετραήμερο διακοπών. Για τον λόγο αυτό οι επιχειρηματίες επέλεξαν αυτήν την ημέρα για να προσελκύσουν τους αδειούχους καταναλωτές, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τα ψώνια των επερχόμενων εορτών. Τα τελευταία χρόνια, και ενώ αναφερόμαστε στην Black Friday σαν να πρόκειται για 1 ημέρα, στην πραγματικότητα η Black Friday “μεταφράζεται” από καταστήματα και καταναλωτές ως μια εκπτωτική περίοδος με σημαντικές προσφορές

Μπορεί βέβαια εμείς στην Ελλάδα να μην έχουμε άδεια την συγκεκριμένη μέρα αλλά δεν θα ήταν κακό να ρίξουμε μία ματιά στις προσφορές κάποιων αγαπημένων e-shop και, γιατί όχι, ίσως και να ξεκινήσουμε να αγοράζουμε δώρα για τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Στο κάτω κάτω μυρίζει ήδη μελομακάρονα η υπόθεση και είναι σχεδόν αμαρτία να αφήσεις τις προσφορές να πάνε χαμένες!