Από πού προέρχεται το έθιμο της γαμήλιας τούρτας;

image
Για όσους έχουν απορία από που προέρχεται το έθιμο της γαμήλιας τούρτας και κατά πόσο είναι Ελληνικό, μόλις βρήκατε όλες τις απαντήσεις! Καταρχάς να σας ενημερώσουμε ότι το έθιμο της γαμήλιας τούρτας δεν είναι καθόλου Ελληνικό!
Η ιστορία της γαμήλιας τούρτας μας ταξιδεύει πίσω στην αρχαία Ρώμη. Τότε ο γαμπρός έσπαζε ένα καρβέλι σταρένιου ψωμιού πάνω από το κεφάλι της νύφης συμβολίζοντας την ελπίδα για μια γόνιμη και γεμάτη ευτυχία ζωή ή όπως υποστηρίζουν άλλοι ιστορικοί την κυριαρχία του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Οι καλεσμένοι έτρωγαν τα κομμάτια του ψωμιού, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως έφερναν καλή τύχη.
Από εκεί το έθιμο το ξαναβρίσκουμε στην Αγγλία του Μεσαίωνα. Οι καλεσμένοι έφερναν μικρά κέικ στους γάμους τα οποία στοιβάζονταν σε ένα σωρό. Η νύφη και ο γαμπρός μόλις παντρεύονταν φιλιόντουσαν μπροστά του.
Όσον αφορά στην σύγχρονη μορφή της, η γαμήλια τούρτα είναι μια ενημερωμένη έκδοση του κέικ δημητριακών (ευρέως γνωστού στην Ευρώπη) και φυσικά έχει συμβολική σημασία. Ο καθένας τρώει από αυτήν, τόσο ως ένα σημάδι της ένωσης του ζευγαριού αλλά και για να ευχηθεί καλή τύχη στους νιόπαντρους. Ο γαμπρός και η νύφη είθισται να κόβουν το πρώτο κομμάτι μαζί συμβολίζοντας την πρώτη κοινή τους δραστηριότητα ως παντρεμένοι και να ταΐζουν ο ένας τον άλλο δείχνοντας δέσμευση και αφοσίωση. Όσο για την κορυφή της τούρτας, πολλά ζευγάρια την καταψύχουν και την τρώνε στην πρώτη τους επέτειο.
Όσοι είχατε απορία τώρα την λύσετε! Η γαμήλια τούρτα δεν είναι Ελληνικό έθιμο.