Τα ξύλινα σπίτια! Γιατί να αποκτήσεις και εσυ ένα;

Τα ξύλινα σπίτια είναι από τις πιο φιλικές για τον άνθρωπο κατασκευές. Με τον όρο φιλικές για τον άνθρωπο εννοούμε, την ποιότητα ζωής που προσφέρει στον άνθρωπο ένα ξύλινο σπίτι. Το ξύλο ως δομικό υλικό προσφέρει θερμομόνωση, χωρίς την ανάγκη υλικών όπως παραγωγών πετρελαίου (φελιζόλ…), δεν χρειάζεται βάψιμο με τα διαφορά χημικά και τοξικά χρώματα με τα οποία βαφουμε τα σπίτια μας τώρα, είναι αντισεισμικό υλικό, είναι πιο φτηνό από τα συμβατικά υλικά και στο τέλος της ζωής ενός σπιτιού όλα τα υλικά ανακυκλώνονται πλήρως!

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν έχουμε όλοι ξύλινα σπίτια; Γιατί τα ξύλινα σπίτια είναι μια σπάνια εικόνα στην Ελλάδα; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι αν είχαμε όλοι ξύλινα σπίτια δεν θα υπήρχε ούτε ένα δάσος στην Ελλάδα! Το κλίμα της χώρας μας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει στα μεγάλα και ίσια δέντρα να φύονται, σε αντίθεση με τα βόρεια βαλκανια, την κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπου τα κωνοφόρα δέντρα, όπως το έλατο και το πεύκο, είναι σε αφθονία!

Η κατασκευή ξύλινων σπιτιών, είναι ευρέως διαδεδομένη σε περιοχές διαφόρων χωρών όπως, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Βαλτικής και της Ρωσίας, επίσης, ξύλινα σπίτια, θα δείτε στην Ανατολική Κεντρική Ευρώπη, στις Άλπεις και τα βόρεια Βαλκάνια.

Τα χειροποίητα ξύλινα σπίτια είναι παράδοση εδώ και αιώνες στη Σκανδιναβία, την Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη και κατασκευάζονταν μόνο με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι. Οι σκανδιναβικοί μετέφεραν την ιδέα απο στην Βόρεια Αμερική στις αρχές του 18ου αιώνα, όπου αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε πολύ γρήγορα από τους άλλους αποίκους και τους ιθαγενείς Αμερικανούς.

Τα προκατασκευασμένα ξύλινα σπίτια κάνουν την εμφάνιση τους πρώτη φορά στη Νορβηγία περίπου το 1880.

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής ενός ξύλινου σπιτιού;

Η διαδικασία κατασκευής ενός ξύλινου σπιτιού έχει ως εξής: Στην αρχή επιλέγονται και κόβονται τα πιο ίσια δέντρα, ύστερα αφαιρείται ο φλοιός και τα κλαδιά, οι κορμοί τοποθετούνται μέσα σε λίμνες, ποτάμια ή τεράστιες δεξαμενές νερού για πολύ καιρό, όταν είναι έτοιμοι οι κορμοί συναρμολογούν το σπίτι στον χώρο του εργοστασίου για να δουν ότι όλα είναι εντάξει, την αποσυναρμολογούν, την μεταφέρουν και την συναρμολογούν στον τελικό χώρο.

Το DoseNea.com σας παρουσιάζει μια συλλογή από ξύλινα σπίτια. Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε την εξωτερική και εσωτερική όψη των ξύλινων σπιτιών.

Ένα ξύλινο σπίτι στην Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
image

image

image

image

DoseNea.com
Πατήστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες.

Σχόλια

σχόλια

You may also like...